Nieuws

Het laatste nieuws van de Stoomtrein Katwijk Leiden

02

Aug 2018

Kom naar de Smalspoormodelbouwdagen

Van / in Nieuws /

Op zaterdag 29 en zondag 30 september vinden bij de Stoomtrein Katwijk Leiden de Smalspoormodelbouwdagen plaats en maken we in ons museum ruim baan voor modelbanen en diorama’s gemaakt door Nederlandse en buitenlandse modelbouwers. Kom langs en geniet van de creativiteit van deze topmodelbouwers. Ze bouwen zelf hun rijdend materieel en besteden ook veel tijd en zorg aan de landschappen. Laat je verrassen door hun oog voor bijzondere details. Het maakt hun banen uniek en niet van echt te onderscheiden. Hou je van treinen, dan mag je dit niet missen! Het aanbod is dit jaar groter en interessanter dan ooit.

Leuk voor iedereen!
Omdat de Smalspoormodelbouwdagen samenvallen met het laatste weekend van ons rijseizoen, op de herfst- en kerstvakantie na, rijden er dit weekend extra veel treinen. In het museum rijden de modeltreinen, buiten ‘spelen’ de vrijwilligers met hun stoom- en dieseltreinen in schaal 1:1. Deze formule is uniek voor jong en oud. Weer of geen weer, er is altijd wat te zien of te doen.

Weer veel primeurs
Ook deze keer zijn er weer veel primeurs: banen die volledig nieuw zijn of nog nooit en Nederland vertoond. Bij dit evenement komen de toppers op modelbouwgebied naar Valkenburg. Bij ons geen eindeloze rijen kramen met tweedehands spoorwegartikelen, maar wel gespecialiseerde stands die materiaal voor zelfbouw aanbieden of modellen die niet in de reguliere winkels te koop zijn.

Een toegangskaartje kost € 10,00 voor volwassenen. Kinderen van 4-12 jaar betalen € 8,00. Kaartjes geven toegang tot het museum, de treinen en de modelbanen en zijn de hele dag geldig.
Het museum is open van 10.30 tot 17.00 uur.

Stoomtrein Katwijk Leiden
Jan Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH

Complete deelnemerslijst
Alle gepresenteerde banen zijn even mooi en uniek, maar speciaal voor de kenners geven we hieronder een overzicht van de modelbanen die bij ons te bewonderen zijn. Dit is de stand van zaken op 8 augustus 2018. 

 1. Gerbrand Haans (NL)  brengt ‘Drüben’ mee in H0e. Een overslag van hout ergens in Duitsland.
 2. Jaco Vroom (NL)  komt met ‘Sainte Ellisaire’ in H0e. We keren terug naar de Elzas in Frankrijk in de jaren 50-60. Wijngaarden, een typisch stadje uit de streek en een klein station van de CFD. Dit spoorbedrijf verzorgt met stoom, diesel en railbussen het lokale vervoer.
 3. Robert van der Burg (NL)  brengt ‘Densha’ mee. Een modelbaan naar Japans voorbeeld. Het diorama heeft twee geautomatiseerde pendels met een lokaalspoor en een elektrische tram. Op beide lijnen rijden diverse Japanse rijtuigen die in het echt ook op smalspoor rijden. Respectievelijk 1067 mm en 1372 mm (Tokio Gate).
 4. Huub Reijnders (NL)  heeft een fascinatie voor kleine modelbanen met veel rangeermogelijkheden waarbij hij inspiratie haalt van de website van Carl Arendt. Een vakantie in Limburg bracht hem op het idee van een industrie met veel rangeerbewegingen in Vijlen (L) in 0e
 5. Gerard van Santen (NL) komt met een nieuwe modelbaan ‘Combe Halt’ in 009  Combe Halt is een kleine halte aan een Britse museumlijn. De inspiratie voor Combe Halt komt vooral van de Lynton and Barnstaple Railway in Devon, zonder een exacte kopie te zijn.
 6. Bas Vrij van Modelspoor MaasWaal (NL) komt voor het eerst met ‘Depot Druten’ in schaal S zoals het in augustus 1933 was. De modelbaan is bijna klaar en wordt voor het eerst aan het publiek getoond. Naast deze baan worden demonstraties modelbouwen verzorgd, zodat ook hier op de vingers gekeken kan worden.
 7. Helmut Heinert (D) brengt ‘Lütgeoog’ mee in 1:32. Romantisch smalspoor op een imaginair Duits Waddeneiland met een lijntje die van de haven naar het dorp rijdt.
 8. Hans Poscher (D) heeft een diorama in 1:87 gemaakt van een klein plaatsje met een dag- en nachtsimulatie, de woningen zijn voorzien van gedetailleerde inrichtingen en de binnenverlichting wordt geregeld in- en uitgeschakeld. Er zijn bewegende arbeiders in actie en – als je goed kijkt – zie je een kat die op zoek is naar voedsel in een afvalemmer. Een draaiorgel speelt er lustig op los. Op het normaalspoor staat een locomotief met een dieplader gereed voor vertrek. Hij heeft brengt ook materiaal mee voor de verkoop. Zijn website is www.modellbahnspezialist.de
 9. Jürgen Heinritz (D) brengt zijn kleine 0e baantje ‘Es fährt ein Zug nach Nirgendwo’ mee. Op deze baan rijdt ‘onze’ Silvolde in 1:43.
 10. MSC Het Spoor (B) komt met ‘Carrière de Canal’ in 1:32. Een industriële smalspooraansluiting aan het kanaal. De locomotief rijdt van en naar de Carrière.
 11. Donald en Val Sybley (B)  komen met de ‘Rotbacherwaldbahn’ in H0m. Een verzonnen elektrische tramweg ergens in Duitsland.
 12. Siem de Jong (NL)  neemt een smalspoorbaantje in H0f mee. Hij neemt ons mee naar de DDR in tijdperk III. (Na de tweede wereldoorlog tot circa 1970. De stoomtrein verdwijnt en elektrische en dieseltreinen zijn sterk in opkomst).
 13. GrootSpoorGroep (NL) Op LGB rails rijden Nederlandse treinen (geen smalpoor) in een Nederlands landschap. Station Valkenburg (L) is door hen nagebouwd. Verder vindt u een oer-Hollandse draaiende molen en een werkende draaischijf op deze pendelbaan.
 14. Spoor 2 Club – de Feldbahnvrienden (NL) laten hun LGB veldspoortreinen rijden op een grote modulebaan.
 15. André Jonkers (NL) heeft ‘Eindpunt’ gebouwd in 0e. Deze modelspoorbaan stelt een Nederlands stadje voor, gelegen aan een rivier. De brug is verouderd en zwak, zodat de tramtreinen niet meer over de brug mogen. Er is een ter plaatse een provisorisch eindpunt ingericht. Eigenlijk rijdt de trein alleen nog hier vanwege de brandstoffenhandel bij het eindpunt. Deze wordt nog regelmatig per spoor bevoorraad. Pure nostalgie en perfect passend in het thema van ons museum.
 16. Voornse Modelspoor Vereniging (NL) Zij brengen hun Spijkenissebrug van de RTM (1:87).
 17. Paul Dirkzwager Scale Production (NL) brengt bouwpakketten mee van diverse smalspoorlocomotieven, lorries en wagons in 0e. Daarnaast neemt hij een modelbaan mee van een vormloods met droogrekken voor de baksteenindustrie. Daarnaast werkt hij aan de bouw (1:43) van het markante stationsgebouw van Stoomtrein Katwijk Leiden en de ‘groene bankentrein’ die de passagiers naar de remise rijdt.
 18. ModelspoorGroep Valkenswaard (NL) brengt het diorama ‘Veldhoven 1935’ mee met een schaalgrootte variërend van 1:50 tot 1:160. Dit diorama past perfect in de sfeer van het museum zelf. We gaan terug naar 1935 toen er nog een stoomtram van Eindhoven over Veldhoven naar Reuzel reed.
 19. Henk Wust (NL) neemt samen met Jan van Mourik ‘Punta Maria’ mee. Net als bij Veldhoven 1935 een knap staaltje werken in perspectief met een vleugje Cinque Terra, een tikkeltje Dolomieten en nog even nagenieten van die heerlijke vakantie in Italië. Ook hier varieert de schaalgrootte van 1:43 naar 1:87.
 20. Henk van Ierland (NL) demonstreert hoe je met een klein budget met oude H0 onderstellen en houten latjes Amerikaans smalspoor in 0n30 (1:48) kunt bouwen.
 21. René Paul, Aaike Benz van de Berg, Jack Vingerling en André Kemper (NL) brengen ‘Standard Oil Fields’, een Amerikaanse rondrijbaan in H0n3 (1:87), mee met veel rangeermogelijkheden met als thema de ruwe oliewinning en het transport daarvan. Er staat  een bewegende boortoren en ja-knikker op de modelbaan die digitaal wordt bediend is voorzien van geluid.
 22. Lucien Eijdems (NL) ‘Mijnbouwbaantje; Zweifelstall’ H0e Duitse smalspoorlijn; Diverse schaalmodellen in 0e. Deze fanatieke modelbouwer is van alle markten thuis en laat u kennismaken met zijn nieuwe zelfbouwcreaties in zowel H0e als 0e.
 23. Ted Polet (NL)  ‘Creag Dhubh Summit’ 009. Deze modelbouwveteraan en  vrijwilliger bij het museum brengt zijn mini-layout, eindpunt van een bergtram in Schotland, mee.
 24. Marco Balk (NL) van ModelSpoor Vrienden Hoekse Waard komen met  ‘Niemendahl’ een H0e digitale modelbaan. Naast hun modelbaan worden ook demonstaties modelbouwen gegeven.
 25. Jaap Vriend (NL) geeft demonstraties in modelbouwen met foam en styreen en het maken van bomen en struiken. U kunt bij hem ook materialen aanschaffen.
 26. Marco Hendiks (NL) brengt diverse modellen mee die zelf zijn gebouwd in schaal 1:22,5 (LGB)
 27. Denny Jansen (NL) bracht twee jaar geleden een bijzondere mini H0n3 pizza-layout mee. Het modelbouwen staat even op een wat lager pitje wegens gezinsuitbreiding. Hij brengt deze keer een kleine collectie blikken speelgoedtreinen mee met zowel opwind als werkende live-steammodellen. Zo’n 100 jaar geleden werd hiermee het spelen met miniatuurtreinen populair. Het is interessant om te zien hoe deze hobby is ontwikkeld tot minutieus gedetailleerde en gedigitaliseerde modellen die voorzien van zijn geluid.

Please select the social network you want to share this page with:

Bedankt voor je reactie.

Ander nieuws