Nieuws

Het laatste nieuws van de Stoomtrein Katwijk Leiden

10

apr 2019

We gaan weer open!

Van / in Nieuws /

Vanaf zaterdag 20 april a.s. openen wij weer onze deuren voor een nieuw seizoen. Kom ook langs en neem je vrienden mee! Dat kan tijdens het Paasweekeinde op zaterdag, zondag en maandag. Het museum is open van 10.30 tot 16.30 uur.

Verrassend leuk voor jong en oud
Vanaf het Paasweekend tot en met het laatste weekend van september vertrekt op zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur om elk heel uur een stoomtrein. De laatste stoomtrein vertrekt om 16.00 uur. Teruggekomen op het station kan aansluitend een rit gemaakt worden met een dieseltrein die open manschappenwagens voorttrekt.

Achter de begroeiing langs de snelweg A 44 tussen Leiden en Wassenaar vind je een sympathiek museum voor jong en oud dat wordt gerund door enthousiaste vrijwilligers. Wie bij een museum denkt aan stilstaande objecten, zal verrast zijn. Bezoekers komen binnen via het historische stationsgebouw. Elk uur staat een dampende stoomlocomotief klaar voor een nostalgische rit langs het Valkenburgse Meer. Een half uur lang heb je vanuit de rijtuigen zicht op een van de laatste stukjes natuur in dit drukke gebied. Een prachtig stukje polderlandschap met op de achtergrond de duinen tussen Wassenaar en Katwijk. De treinrit eindigt naast het oude Marinevliegkamp Valkenburg. De startbaan ligt er verlaten bij in afwachting van een nieuwe bestemming. De stoomlocomotief wordt hier losgekoppeld en rijdt langs de bezoekers naar het andere einde van de trein om de terugrit te kunnen beginnen. Het rangeren van de trein is een fotogeniek schouwspel.

Als de stoomtrein weer terug is op het station volgt een tweede treinrit. Dit keer niet in gesloten rijtuigen, maar op houten bankjes op onderstellen van historische kipwagens achter een oude motorlocomotief. Het museum grijpt met deze open trein terug naar haar beginperiode in de Katwijkse duinen toen er nog geen rijtuigen waren.
Vijf jaar geleden is deze primitieve trein uit de beginperiode van stal gehaald. Bezoekers waardeerden deze tweede treinrit zo dat het nu een vast onderdeel is van ons programma. Eindpunt van deze rit is de ‘schatkamer’ van het museum. Zo noemen we ons museumdepot ook wel. Hier staan locomotieven, wagens en onderdelen opgeslagen die allemaal nog op restauratie wachten. De collectie smalspoorvoertuigen van het museum is niet voor niets de grootste in Europa en misschien wel van de hele wereld.

Een echt openluchtmuseum
Na de tweede treinrit is er alle tijd om de gebouwen in het Buitenmuseum te bezoeken. Het is een compleet openluchtmuseum, waarin je je waant in de eerste helft van de vorige eeuw. Het station is een kopie van het tramstation in Gorssel aan de tramlijn Zutphen-Deventer. De voorbeelden voor de rijtuigloods en stoomlocomotiefloods stonden ooit in Doetinchem. De motorlocomotieven staan in een loods die is gebaseerd op een voorbeeld bij een Gelderse steenfabriek. Het zijn stuk voor stuk gebouwen die met veel liefde voor detail zijn gemaakt. Midden in het grote Buitenmuseum staat een complete tuinderij. Net als bij de historische gebouwen, mag je ook hier naar binnen. Ook in de tuinderij ligt spoor. Vrijwel elke tuinder in het Westland gebruikte vroeger smalspoorlorries op rails om zijn komkommers en tomaten uit de kassen te vervoeren.

Kindvriendelijk Binnenmuseum
De meeste mensen eindigen hun bezoek in onze grote museumhal waar de pronkstukken uit de collectie staan. Kinderen kunnen hier spelen met modeltreinen. Op het gezellige binnen- of buitenterras kun je nagenieten met een kopje koffie, thee of een frisdrankje. Er draaien op meerdere plaatsen films waarin je de geschiedenis van het materieel kunt zien. Is de treinrit je goed bevallen, ga dan nog een keer mee.
Kaartjes zijn de hele dag geldig. Voor 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen breng je zo een paar gezellige uurtjes door. Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis meereizen en ook je auto kun je gratis parkeren voor het station.

Selecteer hier de social media waarop je dit bericht wilt delen.

Bedankt voor je reactie.

Ander nieuws