Nieuws

Het laatste nieuws van de Stoomtrein Katwijk Leiden

31

mei 2019

Back to the 20’s, nostalgie bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Van / in Nieuws /

Tijdens de Pinksterdagen op 8, 9 en 10 juni brengen wij je nog meer dan anders terug in de tijd. Het zijn de roerige twintiger jaren van de vorige eeuw. De tijd dat ons station werd geopend. Met historische kostuums, oude voertuigen en Oudhollandse spelletjes een goede reden om een bezoek te brengen aan ons kindvriendelijke museum.

Kom zelf ook verkleed en krijg je een korting van 1 euro op de toegangsprijs.

Of doe mee aan onze Facebookactie en win een gratis kaartje.

Een oud station als vertrekpunt
We hebben bewust gekozen voor de jaren twintig omdat deze periode representatief is voor ons buitenmuseum en een groot deel van onze collectie. Het voorbeeld van ons stationsgebouw in Gorssel (zie foto) werd geopend in 1926. De jaren twintig waren ook de laatste jaren dat de stoomtram in Nederland nog volop aanwezig was. In de jaren daarna namen bussen vaak de rol van de stoomtram over. In de jaren twintig zijn ook onze meeste stoomlocomotieven gebouwd en ook de alleroudste diesellocomotieven hebben als bouwjaar 1929. De Eerste Wereldoorlog was voorbij en Europa krabbelde weer op. De Nederlandse industrie draaide op volle toeren met smalspoortreinen in de hoofdrol.

Op maandag 10 juni krijgen we bezoek van de dames van ‘De Piepende Wielen’ uit Wapenveld met hun oude kinderwagens.

Op maandag 10 juni krijgen we bezoek van de dames van ‘De Piepende Wielen’ uit Wapenveld met hun oude kinderwagens.

Historische sfeer
Om de historische ambiance van het buitenmuseum nog meer glans te geven zijn diverse historische verenigingen uitgenodigd. Bij binnenkomst word je verwelkomd door hoge heren in jacquet die je wegwijs maken. Gedurende het weekend zullen dames en heren gekleed in historische kledij in het buitenmuseum rondlopen of meerijden met de stoomtrein. Voor de rijtuigenloods staat een oude T-Ford geparkeerd en onder voorbehoud rijdt er een oude stoommobiel rond. Stoeterij ’t Groene Hout en Stoeterij Wassenaar brengen historische rijtuigen mee naar het museum. Een draaiorgel verzorgt de muzikale omlijsting.

Oudhollandse spelletjes en poffertjes
Voor kinderen is er in dit kindvriendelijke museum altijd wat te zien en te doen. Je mag, als je voorzichtig bent, er zelfs met je handen kijken. Ritjes met een heuse stoomtrein en antieke dieseltreinen met open manschappenwagens zijn altijd favoriet. Van de stoker en de machinist mag je bij het vuur kijken en je handen vies maken aan de steenkolen. Je kunt ook kijken naar de miniatuurtreinen naast het station en voor de ingang van het museum. Binnen in het museum mag je zelf spelen met treinen. Dit weekend kunnen de kinderen samen met hun ouders of grootouders ook Oudhollandse spelletjes spelen, zoals sjoelen en kegelen. En als je trek krijgt, kun je een portie poffertjes bestellen.

Een leuk dagje uit voor iedereen
Het museum is van zaterdag 8 juni tot en met maandag 10 juni geopend van 10.30 uur tot 17.00 uur. De stoomtrein rijdt elk heel uur vanaf 11.00 uur en de laatste rit wordt om 16.00 uur gereden. Aansluitend op elke stoomrit kan er worden overgestapt op de dieseltrein. Kaartjes kosten € 10,00 voor volwassenen en € 8,00 voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De jongste kinderen mogen gratis naar binnen. Met deze kaartjes kun je onbeperkt met de trein mee en ze zijn ook geldig voor het museum. Parkeren kan gratis voor de deur. Stoomtrein Katwijk Leiden vind je aan de Jan Pellenbargweg 1 in Valkenburg ZH (gemeente Katwijk) en ligt direct aan de A44.

Opening van de tramlijn Zutphen-Deventer in 1926

Selecteer hier de social media waarop je dit bericht wilt delen.

Bedankt voor je reactie.

Ander nieuws