Evenementen

Ontdek, kijk, ruik en geniet van de sfeer van vroeger. Bij de Stoomtrein Katwijk Leiden beleef je het!

Evenementen 2020

Aan de programma’s wordt nog hard gewerkt. Hou onze website in de gaten voor de laatste wijzigingen en het volledige programma.

11, 12 en 13 april (Pasen): Seizoensstart
Op zaterdag 11 april starten wij met ons rijseizoen. Kom genieten van het binnen- en buitenmuseum, rijd mee met onze stoom- en dieseltreinen en bekijk wat er tijdens de wintermaanden aan werk is verricht.

21 mei (Hemelvaart): Nationale Stoomtreindag
Bij alle museumspoorlijnen rijden de stoomtreinen weer. Natuurlijk ook bij ons. Deze dag organiseren we als extra attractie ‘voetplaatritten’. Wil je wel eens meerijden met de machinist op een locomotief, dan is dit je kans.

30, 31 mei en 1 juni (Pinksteren): Nostalgiedagen (*)
Vorig jaar stonden de Nostalgiedagen in het teken van de jaren ‘20 omdat veel van onze stoomtreinen in de jaren ‘20 van de vorige eeuw zijn gebouwd. Dit jaar gaan wij swingen en nemen wij u mee naar de jaren ‘50 en ‘60. De betekenis van het smalspoor in Nederland liep in die jaren snel terug. Gelukkig hebben mannen als Kees Neve en Jan Pellenbarg eind jaren ‘60 de basis van ons museum gelegd. Er klinkt muziek, er wordt gedanst en op het terrein staan ook andere voertuigen uit de jaren ‘50 en ‘60 opgesteld. Tijdens de nostalgiedagen worden uit een nostalgische Renault Estafette-bus heerlijke crêpes en lunches geserveerd.

20 en 21 juni: Jubileumdagen 50-jarig bestaan (*)
Ben je een liefhebber van oude techniek en treinen? Dan zijn onze Jubileumdagen echt wat voor jou. Dit weekend laten we zien wat er in de afgelopen 50 jaar is gepresteerd. Stoomtrein Katwijk Leiden heeft veel knowhow opgebouwd en beschikt als museumspoorlijn over één van de grootste werkplaatsen van de wereld. De hele dag door worden demonstratieritten gemaakt en tijdens deze parades komt u alles te weten over de geschiedenis en restauraties van het rollend materieel. In de werkplaats bent u van harte welkom om te zien hoe zo’n restauratieproject wordt aangepakt en laten onze vrijwilligers zien dat zij met vakmanschap en doorzettingsvermogen elke technische uitdaging kunnen oplossen. U kunt zien hoe onderdelen op de draaibank als nieuw worden vervaardigd. De mannen van het baanonderhoud leren u de fijne kneepjes van het aanleggen van het spoor en hoe wij zelf onze wissels ontwerpen en bouwen. In het museum worden extra rondleidingen verzorgd en lichten we onze toekomstplannen toe. De gehele dag door valt er veel te zien en te beleven. Daarom staat bij dit evenement een foodtruck opgesteld die garant staan voor een lekkere lunch.

30 juni, 7, 14, 21 en 28 juli en 4, 11, 18 en 25 augustus: ‘Zomerarrangement’
Samen met het Katwijks museum en het historisch motorschip Wilhelmina hebben wij een uniek arrangement samengesteld voor het hele gezin. Van 30 juni tot en met 25 augustus kun je elke dinsdag genieten van een bijzondere combinatie van adembenemende kunst, een verrassende vaartocht en een nostalgische stoomtreinreis. Stap in de sfeer van vroeger, laat je meenemen in een reis door de tijd en beleef onvergetelijke momenten van verbazing en herkenning.

18 en 19 juli: Kinderstoomdagen (*)
Het begin van de zomervakantie wordt sissend en fluitend gevierd met miniatuurtreinen waarop kinderen kunnen meerijden. Binnen kunnen ze knutselen en buiten kunnen zij zich naar hartenlust uitleven met spelletjes en speciale attracties. Honderd procent garantie voor blije kinderkoppies. Ook bij de Kinderstoomdagen verzorgt crêpe-estafette heerlijke lunches voor jong en oud.

29 en 30 augustus: Pasar Malam (Indische markt) (*)
Kom langs en slenter langs de Indische stalletjes op het museumterrein. Geniet van lekkere hapjes in de rijtuigloods en van Indische muziek en optredens in het museum. Kinderen worden dit jaar uitgedaagd om Indische dansen te leren om een uur later op te treden voor hun ouders, opa’s en oma’s en alle andere belangstellenden. Maak een ritje in de stoomtrein langs het Valkenburgse Meer of ga mee met het groenebankentreintje naar de remise waar ongerestaureerd materieel bekeken kan worden.

26 en 27 september: Smalspoormodelbouwdagen (*)
Noteer vast in uw agenda’s! Dit evenement krijgt steeds meer waardering in binnen- en buitenland als hèt smalspoormodelbouwtreffen in de Benelux. Dat is niet gek. Topmodelbouwers uit binnen- en buitenland brengen hun nieuwste creaties mee en gunnen ons ook vaak de primeur. Binnen staan de modelbanen opgesteld tussen het grote voorbeeld en buiten rijden de echte treinen. Een unieke combinatie waar steeds meer liefhebbers op af komen. Fotografen van de modelspoorbladen komen niet voor niets hier de opnamen maken. Naast de circa 25 modelbanen, staan er A4 diorama’s opgesteld en brengen de topmodelbouwers van Mitropa hun demonstratiestand mee. Afkijken is hier niet verboden en vragen staat vrij. De modelbouwers spreken gepassioneerd over hun hobby en vaak wordt de rijregelaar uit handen gegeven. Modelspoorliefhebbers mogen dit evenement niet missen, maar het is ook leuk voor het hele gezin!

29 november: Sinterklaas komt langs
Sinterklaas en zijn Pieten rijden mee op onze stoomtrein. Voor de allerjongste bezoekers en hun (groot)ouders een geweldige beleving, omdat de goedheiligman alle tijd heeft om contact met de kinderen te maken. Sinterklaas rijdt maar liefst 5 maal de hele rit mee met de trein. Dat levert altijd leuke foto’s en herinneringen op.

27, 28, 29 en 30 december: Winterse stoomritten met oliebollen en glühwein (*)
Altijd spectaculair die stoomwolken in de winter. Ook dit jaar kun je weer genieten van onze winterstoomritten langs de oevers van het Valkenburgse Meer. In het museum staat als extra attractie ook een grote modelbaan met antieke blikken Märklin-speelgoedtreinen uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. En natuurlijk hebben we voor iedereen weer oliebollen, glühwein en chocolademelk.

* Toeslag van 1 euro per persoon op de normale toegangsprijs